Sepet

250 TL ve Üzeri Alışverişlerde Ücretsiz Kargo!

Gezegenimizin Sürdürülebilirliği İçin Tasarruf Önerileri

07 SepGezegenimizin Sürdürülebilirliği İçin Tasarruf Önerileri
0 Yorumlar72 Görüntüleme

Gezegenimizin Sürdürülebilirliği İçin Tasarruf Önerileri

31OctGezegenimizin Sürdürülebilirliği İçin Tasarruf Önerileri

99 yıl önce Birinci Uluslararası Tasarruf Kongresi’nde kabul edilen Dünya Tasarruf Günü, her yıl 31 Ekim'de kutlanıyor. Gezegenimizin sürdürülebilirliği için hepimizin alabileceği tasarruf önlemleri var. Bu önlemler finansal olarak bütçemize katkı koyarak kaynaklarımızı doğru kullanmamızı sağlayacaktır. Gezegenimizin hepimizin alacağı önlemlere ihtiyacı var. 

İklim değişikliği, buzulların erimesi, yanan orman alanları, eriyen buzullar, okyanuslarımızda oluşan plastik adaları için sadece izleyici olmak doğru değil. Gezegenimizin geleceği için ilk yapmamız gereken, yapabileceklerimiz olduğunu bilerek umudumuzu korumaktır. 

Her gün farkında olmasak da, alışkanlıklarımız ve verdiğimiz kararlarla dünya için etkimizi belirliyoruz. Bu davranışları ve seçimleri gezegenimize olumlu etki yapacak çeşitli seçeneklerle değiştirebiliriz. İşte hem tasarruf etmenizi sağlayacak, hem de gezegenimizi iyileştirecek çeşitli tasarruf önerilerimiz:

Enerjinizi Doğru Kullanın

Elektrik üretiminde bugün hala %60 gibi en büyük pay maalesef kömür, petrol ve doğalgaz gibi fosil yakıtlardan sağlanmaktadır. Enerjinizi kullanırken, ilk yapmamız gereken tasarruflu ampuller tercih etmek ve kullanmadığınız ışıkları söndürmeye dikkat etmektir.  İhtiyacınız olmayan şarj cihazını ve fişe takılı ürünleri fişten çıkarmak veya kapatmak elektrik tüketiminizi azaltacaktır. Isıtma sisteminizi yazları 1 derece artırmak, kışları ise 1 derece azaltmak %10’a yakın enerji tasarrufu yapmanıza yardımcı olur. Kışın ev içerisinde daha kalın giyinmek bu dereceyi değiştirmenizde size yardımcı olabilir.  Evinizde yer alan eski ve enerji sınıfı düşük ürünlerin değişimi için bir planlama yapabilirsiniz, bu ev aletleri enerji tüketiminizi artıran ürünlerdir, daha yüksek sınıf (A, A++ gibi) ürünleri almak için bir plan yapabilirsiniz.  

Suyunuzu Doğru Kullanın

Yaşamın devamı su olmazsa olmaz en önemli kaynaklardan biridir. Bilinçsiz su kullanımı doğal kaynaklarımızın azalmasına neden olmaktadır.  Suyumuzu doğru şekilde kullanmak için, evde küvet doldurmak yerine kısa bir duş almayı tercih edebilirsiniz, ya da duş sürenizi azaltabilirsiniz. Evinizde sızıntı, akıntı yapan sifonları ve muslukları geç kalmadan tamir etmek de su tasarrufunda önem taşır. Çamaşır ve bulaşık makinesi gibi aletleri tam dolu olarak çalıştırmak da yıkama sıklığınızı azaltacak ve böylece su kullanımızı azaltmış olacaksınız.

Gıda İsrafını Azaltın

Küresel olarak, üretilen tüm gıdaların yaklaşık %40'ını israf ediyoruz. Ek olarak, atılan yiyecekler tüm küresel sera gazı emisyonlarının yaklaşık %10'unu temsil ediyor. Yiyecek israfını önlemek, alışverişe çıkmadan önce yemeklerinizi planlamak, dondurucunuzu yemek artıkları için kullanmak ve aldığımız gıda etiketlerini takip etmek gıda israfını önlemek için yapabileceklerimizin sadece birkaçıdır.

Bisiklete Binin, Yürüyün ve Toplu Taşıma Kullanın 

Otomobillerin iklim değişikliğini tetikleyen karbon emisyonlarının önde gelen nedenlerinden biri olduğunu biliyoruz. Ülkemizde otomobille hareket etmek çoğu kişi için bir alışkanlık ancak aynı zamanda artan maliyetler sebebiyle, bisiklet ve toplu taşımayı tercih etmek sizleri büyük bir maliyetten kurtarabilir. Hem bütçeniz, hem hareketlerinizin artmasından dolayı sağlığınız için, hem de dünya için fayda sağlayacaksınız. Haftada 2 gün de olsa araçsız işe gitmek egzoz emisyonunuzu yılda 1 tona yakın azaltmanıza yardımcı olur.

Tek Kullanımlık Plastikleri Kullanmayın

Bir çoğumuz gün içerisinde bulunduğumuz ortamlarda, tek kullanımlık plastiklerle karşılaşıyoruz. Yanımızda taşıyacağımız bir su termosu bile gün içerisinde tek kullanımlık bardakları kullanmamızı engelleyebilir. Gün içerisinde alışkanlıklarınıza göre bambu bir pipete yapacağınız yatırım, uzun vadede tekrar kullanabilir ürünler olduğu için tasarruf etmenizi sağlayacaktır. Kendinize bez bir çanta, sızıntı yapmayan bir termos, her daim çantanızda olacak tekrar kullanılabilir çatal-kaşık-pipet seti almayı unutmayın!

Yorum Yap